NM på ski – et av årets store høydepunkter

NM, eller Norgesmesterskapet i nordiske grener, som det også kalles, er konkurransen der enhver skiløper får muligheten til å vise hva han eller hun er god for. Her får vi virkelig se hvilke nordmenn som er best, og det er svært lite som samler nordmenn tettere sammen, og bringer frem en sterkere nasjonalfølelse enn ski. På grunn av dette er NM alltid en stor folkefest, og det er et årlig arrangement som kårer Norges beste skiløpere i forskjellige disipliner i vinteridrettene langrenn, hopp og kombinert.

NM på ski ble første gang arrangert i 1909, da under navnet Hovedlandsrennet. Først i 1938 ble fikk det navnet Norgesmesterskapet, og det har det hett siden. Kvinner fikk ikke være med i mesterskapet før i 1954, og da kun i langrenn i disiplinen 10 km for kvinner. Senere fikk kvinnene lov til å være med i flere grener, og siden 1977 har det vært like mange NM-øvelser for kvinner og menn innenfor langrenn hvert år.

Selv om de fleste har hørt om både langrenn, hopp og kombinert, så betyr ikke det nødvendigvis at alle har like god kontroll på hva de ulike idrettsgrenene egentlig innebærer. Med så mange forskjellige grener og disipliner er det lett å bli forvirret, så vi skal derfor ta for oss de tre disiplinene hver for seg, for å få en litt bedre oversikt.

Langrenn er en konkurranseidrett som har utviklet seg fra skigåing, og til en internasjonal konkurranseidrett. Det har blitt en svært populær idrett, og i mesterskapene som foregår på verdensbasis, deltar faktisk utøvere fra over 60 land. Langrenn deles inn i to stiler, klassisk stil og fristil. Når en løper går klassisk, følger utøveren et spor, mens i fristil skyver løperen skiene utover fra kroppen slik som skøyteløperne.

Ski begynte som et mer effektivt fremkomstmiddel i snødekt terreng, sammenliknet med å gå. Etterhvert som man har fått motoriserte fremkomstmidler, har ski i all hovedsak blitt en aktivitet som utføres enten kun for moro skyld, eller for trim. Flere steder sørger kommunene eller lokale idrettsklubber for å preparere skiløyper for skigåing og langrenn som kan benyttes av alle.

Family fun in the sun

Skihopping går ut på at utøveren starter sittende på en startbom. Deretter kjører utøveren ned et ovarenn sittende på huk, og ut på et rampeformet hopp. Herfra tar utøveren sats, og forsøker så å sveve så langt som mulig før nedslaget, også kalt landingen. Det foretrekkes at landingen utføres med et telemarknedslag. Dette vil si at utøveren bøyer i knærne med den ene skien ført fremover. Denne teknikken var i utgangspunktet brukt for å hindre at utøveren skulle tippe for langt forover eller bakover, hvilket kunne resultere i et fall. Selv om sko og bindinger i stor grad hindrer dette i dag, er telemarksnedslaget fortsatt den foretrukkede landingsteknikken. Etter landingen fortsetter utøveren nedover bakken og stopper deretter i bunnen, og hele hoppet skal gjennomføres med så mye stil som mulig.

Etter hoppet er over regnes utøverens poengsum ut. Denne består av lengdepoeng, som varierer med bakkens størrelse, og stilpoeng, som utdeles på en skala fra 1 til 20. Disse poengene gis av fem dommere. I 2010 ble det også lagt til i reglementet at det skal kunne gis tillegg eller fratrekk i poengsummen basert på vindforholdene, i tillegg til hvilken avsats utøveren starter fra.

I likhet med de fleste moderne nordiske skisporter, oppsto kombinert i Norge. Det var først under de første olympiske vinterlekene i 1924 at kombinert fikk internasjonal betydning, og siden det har disiplinet vært på OL-programmet. Kombinert er, som navnet tilsier, en idrettsgren som kombinerer flere idrettsgrener. Det er nemlig en kombinasjon av langrenn og skihopping. Her finner vi en rekke ulike konkurransevarianter, både individuelt, sprint, fellesstart, lagkonkurranse og lagsprint, men vi holder oss til individuelt og sprint, da dette er de vanligste.

Ved individuelt, som er den tradisjonelle øvelsen, foretas det to hopp, før løperne går 15 km langrenn. Sprint er en forenkling av den individuelle, så her er det kun ett hopp, og langrennet er bare 7,5 km.

Når man snakker om vedding tenker mange på hesteløp og fotball. Det er det jo selvfølgelig mulig å vedde på, men visste du at det også er mulig å vedde på ski? Det er dessverre ikke så veldig mange sider som tillater det, men unibet live odds gjør faktisk det. Hos Unibet finner du et utrolig stort utvalg av oddstilbud, på alt fra fotball, til travsport, til ski og mye mer. Her får du både tippetips og eksperttips, så du har gode sjanser til å kunne vinne penger her.

Alt i alt er det tydelig at det finnes en rekke ulike idrettsgrener innenfor skisporten, så alle har mulighet til å finne noe de liker her. Er du ekstra god kan du muligens også tjene penger på å forsøke å forutse utfallet av konkurransene.